perjantai 26. tammikuuta 2018

Pentueen vanhemmat esittelyssä

MISTÄ NÄMÄ PENTUSET ON TEHTY?


Pentueen isä - NEBRE DASTYNELLA ELEGANT

Uroksen omistajan kertomaa:
Tasan 3-vuotta sitten näihin aikoihin matkusti meidän pieni-suuri mies Nebre Dastynella Elegant Slovakiasta Suomeen. Nebre oli niin reipas ettei siitä olisi uskonut että se oli juuri lentänyt pitkän matka lentokoneella sekä auto ajoineen uuteen kotiinsa Kouvolaan. Meillä kotona Nebre elää täysipainoista lapsiperhe koiran arkea jossa vaaditaan pitkää pinnaa, leikkisyyttä mutta myös taitoa osata jättää liian villi tilanne ja ottaa etäisyyttä. 

 


Näistä taidoista Nebre saakin täyden 10. Pojan luonne on iloinen, eloisa, leikkisä, vietikäs ja helposti syttyvä, miellyttämisen halua löytyy kuin myös tuumailijan vikaa. Nebren säkä on mitattu 36cm korkeaksi, silmät ja polvet ok sekä sappohappotestattu viitearvoihin.

*******************************************

Nebre saapui Darya´s kennelliin Lalan juoksun kestettyä muutaman päivän, olimme sopineet että Nebre asustelisi meillä astutusten ajan ja palaisi sitten takaisin kotia, kun "Homma on hoidettu" ;) Nebre kotiutui vierashuoneeseemme hyvin, eikä kertaakaan kuulunut kommentointia että olisi voinut ajatella herran olevan tyytymätön majoitukseensa. Muun laumamme joukkoon ei valitettavasti nuorella astumaan tulleella uroksella ollut asiaa, mieluummin vältämme "turhat" yhteenotot urosten kesken, etenkin kun meidän nuorin koiran on kookas dobermann uros, joka ei välttämättä katsele hyvällä kotiinsa saapunutta asteen verran pullistelevaa kääpiö Herraa :D ainakaan ihan heti.


Olen nähnyt Nebreä aivan pennusta asti ja nuoren uroksen reipas ja avoin käytös joka tilanteessa on miellyttänyt minua. Katjan omistuksessa on myös kasvattini Darya´s Hearty Hemera, jota sain lainata jalostuskäyttöön v. 2015 ja Lunasta syntyi Darya´s MM-pentue. Mistä meillä kotosalla asustaa Lalan aivan paras serkkutyttö ja painikaveri Lida.
Nebrellä on ennestään kahdet pennut, ensimmäiset ovat Katjan omat ja emänä Luna 12/2016  ja toiset syntyi Eppix kenneliin 5/2017. Nebren pennuista jäi Katjalle kotiin narttu ja etenkin tämä neitokainen on miellyttänyt minua, niin reippaan luonteensa puolesta kuin se mitä rakenteellisesti yhdistyi Nebrestä ja Lunasta, joten miettiessäni kuumeisesti Lalalle urosta vähitellen ajatukset kääntyivät Nebren suuntaan. Sukutaulullisesti pentue on molempien vanhempien osalta sekoitus sekä Euroopan että Amerikan valkoisia. Mielenkiinnolla jään odottamaan miten nämä toisistaan ulkonäöllisesti eroavat linjat mahd näkyvät pentueessa.

 Nebre kokeen järkeväksi ihailla dobermann mummoamme hiukan kauempaa :)Voitaisko kumminkin vähän leikkiä??

 Qissalla ei kyllä riitä kiinnostusta pallon yli kääpiö uroksiin :D


Viikonloppuna ennen pentujen syntymään Nebre käväisi Virossa näyttelyissä ja kotiin tuomisena oli lauantailta PU2 ja sunnuntailta SERT ROP - Onnea kotijoukoille!
Ennestään Nebrellä on SERT Suomesta ja Virosta, joten valioituminen on jo aikas lähellä.


Pentueen emä -  DARYA´S LOVELY LAA-LAA


 Lala on yksi kolmesta nartusta näyttelyissä hyvin menestyneestä LL pentueestamme. Kaikki neljä koiraa, jotka ovat näyttelyissä tästä kuuden pentueen pentueestamme käyneet ovat niin MVA kuin CACIB palkittuja, myös juniori Voittaja titteleitäkin on ansaittu. Näihin meriitteihin ei tietenkään päästä ilman aktiivisia omistajia :D 
Lovely Leia asuu Virossa ja sai siellä loppu vuodesta 2017 ensimmäisen pentueensa omistajansa nimiin. Lovely Lucy on aktiivinen näyttelyiden osalta myös Agilityssä - kisaa mini3 luokassa, Tokossa ja Rally-tokossa, mistä tuoreimpana RTK1 koulutustunnus. Lucky Luke asuu isänsä Hardyn kanssa ja on näyttelyiden lisäksi harrastellut vähän agilityä. Kaksi muuta veljeä Lonesome Lion ja Laverboy Lancelot elelevät kotikoirina, tosin tietenkin kaikki nämä sisarukset ovat ensisijaisesti rakastettuja kotikoiria. Kaikki nartut on tutkittu silmiltään ja polviltaan terveiksi.


Lalalla ei ole aiempia pentueita, joten mielenkiinnolla odotamme millaista jälkikasvua reipas Lala saa aikaiseksi:)

Lala valikoitui pentueesta siksi kotiin jääväksi ensisijaisesti luonteensa takia, toinen asia oli se että Lalalla oli ehdottomasti pentueensa paras karva. Pennusta asti karkea runko ja puhtaan valkoinen väri. Lalan emällä Liisillä on ollut valkoisistani ehdottomasti paras turkki, keksiä ei siitä karvasta tahtonut löytää edes etsimällä ja silti karva oli karkeata ja vahvaa.
Näyttelytuloksetkin kertovat, että kaikki LL-pentueen tytöt oli rakenteellisesti näyttelyihin sopivia.

Lalan ollessa pentu olivat lapseni vielä hyvin pieniä ja Lala oli selkeästi se, joka piti lapsista ei säikkynyt pienten lasten yllättäviä touhuja vaan enemmänkin hakeutui saamaan huomiota. Ja tämä on näkynyt aina Lalassa. Vieraita pitää tervehtiä, näyttelyissä pitää anovasti katsoa ja yrittää yltää tervehtimään ohi meneviä ihmisiä :D Agilityssä pitää käydä, joskus jopa kesken suorituksen, tervehtimässä lähellä oleva ihminen KOSKA ihmisten huomio ja rapsutukset on PARHAUTTA... Hiukka Hassu kääpiö :D
Lalalla oli myös pienestä asti erinomainen taistelutahto, mikä näkyi niin että pentunen saattoi yksikseen olla kiskomassa trimmipöydästä roikkumaan laitettua vetolelua vaikka kuinka kauan, jos leikitin pentuja niin Lala oli aina täysillä mukana ja toisaalta toisten osallistuminen ei sekään aiheuttanut kummempaa reaktiota, kunhan sai kiskoa lelua.

Lala on ollut elämänsä perusterve ja oikeastaan aina se joka vähiten sairastaa mitään, toivottavasti tämä jatkuu läpi elämän! Muiden ollessa vatsalöysällä tai kun jollain on ollut joku tulehdus niin Lala on porskuttanut terveenä, vaikkakin Lalalla on todella kova hoivavietti ja kaikkien pipit hoidetaan ja huolletaan.

Lalan MVA näyttely
Lalan äiti Liisi oli kääpiölaumamme ehdoton Kuningatar, eikä aina niin kovin reilu kaikkia kohtaan. Mutta Lala sai tehdä pennusta asti aivan mitä vain, Lalaa ei koskaan komennettu tai laitettu aisoihin. Toki Lala ei ole ollut mikään paha riiviö pentunen, mutta siinä missä jonkun toisen Liisi olisi jo ojentanut niin Lalan kohdalla ei tapahtunut mitään. Joten aika selkeätä on ollut, että vähitellen Lala oli kuitenkin se lauman ykkönen, mutta äitiänsä Lala ei kuitenkaan koskaan varsinaisesti alistanut vaan luonteeltaan Oikeudenmukaisempana on aina ollut reilu toisia kohtaan. Lala on ollut se koira persoona, joka houkuttelee aremmat vieraat koirat mukaan leikkimään ja leikki on jatkunut reilusti kaikkien kanssa. Nyt kun Liisi poistui laumasta yllättäen viime vuonna, niin nuorien narttujemme Lalan ja Lidan (Darya´s Maiden Merida) välillä on ajoittain tikkujalkailua, mutta sanoisin kyllä että tasaisempana ja asteen rauhallisempana koirana Lala on se Kuningatar. Edelleen tytöt kyllä painivat ja bilettävät vapaana niin paljon kuin sielu sietää ja se mikä on erikoista on se että tyttöjen keskinäinen leikki on aina ollut täysin hiljaista, vaikkakaan vauhtia ei todellakaan puutu. Molemmat narttuni kuitenkin omaavat kääpiöiden taidon haukkua ja etenkin reviirilleen saapuvista asioista pitää ilmoittaa, mutta samantien ollaan tervehtimässä iloisesti. Ja haukkuminen osataan lopettaa käskystä, tosin joskus pitää päälle vähän vielä hiljaisella äänellä purnata. Kääpiön oma tahto!


Lala on aina omannut hienon keskittymisen taidon, eikä ympäristön häiriöt ole vaikuttaneet ohjaaja kontaktiin.


Lala on 32 cm korkea, karkeakarvainen selkeästi hyvän kaksiosaisen turkin omaava narttu. Turkissa on vähäisesti keksiä jos ollenkaan, riippuen tietenkin aina kulloinkin päällä olevasta karvasta. Rungoltaan asteen pitkärunkoinen, mutta kuitenkin jo selkeästi emäänsä lyhyempi ;) niin kuin tavoitteena LL-pentueessa oli. Myös Nebren valinnassa Lalalle on haaveissa saada runkoa jälleen asteen neliömäisemmäksi.

Lalalla on erinomainen pigmentti. Osa kynsistä on täysin mustia ja loputkin tumman sävyisiä, kirsu on edelleen musta ja säilyttänyt pigmenttinsä koko ajan, myös ihossa on hyvä tumma pigmentti. HH-pentueessani (Lalan Isä) on useammalla koiralla hyvä pigmentti ja kun myös Lalan äidillä oli hyvä pigmentti niin oli toiveissa että sen saisi säilymään.
Lala tykkää HULLUNA juosta pyörän vieressä, ravia ei meinaan tällöin saada asettumaan millään, kun toinen tahtoo mennä täysiiiiiii laukkaaaaaa. Mutta tätä villiyttä on esiintynyt vain pyöräilyn yhteydessä, normaaleilla hihnalenkeillä osataan kyllä käyttäytyä remmissä ihan mallikelpoisen citykoiran tavoin :) . Lala on ensimmäinen kääpiöni, jolle on ollut PAKKO ostaa vetovaljaat pyöräilyä varten.
Kerran kokeilin huviksen miten kauan haluaa vetää "pyörää": ensimmäiset 3km mentiin vetolaukkaa...Tiputtaa kyllä käskystä raville ja kun ajan tarpeeksi hiljaa niin pakosta ravaa kyllä aiemminkin kuin vasta kilometrien päästä ;)

Lala tykkää myös uimisesta vaikkakaan ei ole ihan yhtä hullu kuin äitinsä, joka hyppi mennen tullen isojen koiriemme perässä laiturilta järveen ja välillä jopa isojen koirien päälle...

Silloin kun Lala ei halua niin silloin ei myöskään Pysty ja ainahan voi heittää selälleen tassut kohti taivasta makaamaan ja katsoa herkillä silmillä että "katso nyt, ei pysty". Tähän auttaa toki fyysinen nostaminen takaisin jaloilleen ja tokaisu/huokaisu nyt tulet ja mennään (esim.), pelkkä mairittelu saa tämän koiran vain tarjoaman tiiviimpää kellimistä maanpintaa vasten.
Tästä voimme päätellä että LALA ON PERSOONA isolla narttumaisella P:llä

****************************************

Bestikset Lala&Lida, joiden leikki on aina ollut täysin äänetöntä mutta hyvinkin vauhdikasta, 
vaikka ei ihan heti kuvan perusteella uskoisikaan tuota hiljaisuus puolta :D

Lala on Elsan oma koira ;)

Lalan isä Darya´s Hardy Hefaistos 

Lalan isä Hardy Isoäitinsä Mátraszépe Radio Gagan kanssa, kuvassa Layla Mummo on jo 11vuotias!   Layla koiranetissä
Layla on ensimmäinen valkoinen kääpiösnautserini ja myös toinen Darya´s kennelin kantanartuista, tuontikoira Unkarista.

Lalan äiti Liisi, Eternal Gambler Timeless Legend    Liisi koiranetissä
Liisi on Darya´s kennelin nuorempi kantanarttu, tuontikoira Puolasta.
 

Darya´s Lovely Laa-Laa 1 vuotiaana.


 ja nelikuisena <3

Lalan ilme periytyy pitkälti emoltaan Liisiltä (Eternal Gamler Timeless Legend) pienet ovaalin muotoiset silmät ja kauniisti kiinnittyneet korvat, joita ei ole tarvinnut asentoonsa asetella.


Sisarukset Lala ja Laki ensimmäistä kertaa pentunäyttelyssä ja parikilpailussa. Myöhemmällä iällä sama pari kisaili useamman kerran ulkomailla myös parikilpailussa.

Balttian näyttelystä, vas Lala, isoisoisänsä Lymmel, veljensä Laki ja velipuolensa Irwin (GG).

Treenailua :D


Hienoin näyttelyhetkemme on Virosta, kun Lala sijoittui RYHMÄKEHÄSSÄ 3. 
Ei mikään ihan pikku juttu rodussamme :D

Myös uiminen on Lalan juttu, Lala kuvassa taka-alalla ja serkkulikka Lida etualalla.
 Pentuagin tasapainoilua!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti